De gemeente is in eerste instantie verantwoordelijk voor de opvang van de vluchtelingen uit Oekraïne. Omdat er geen enkele zekerheid gegeven kan worden over de duur van de opvang, raadt de gemeente aan om geen mensen in uw eigen huis op te vangen. Als noodopvang kan dit echter op een gegeven moment toch van pas komen.
Als u een aparte/zelfstandige woonruimte beschikbaar heeft, of u beschikt over een huis dat momenteel leeg staat, dan kan dit uitkomst bieden.
Als u wat meer wilt weten over alle aspecten van het beschikbaar stellen van woonruimte kunt u contact opnemen met Carla Brokking via lopik.oekraine@gmail.com of 06-5141 5143.
Het is daarvoor handig als u een korte beschrijving opgeeft van de beschikbare ruimte, of deze zelfstandig is, beschikt over eigen douche/wc, eventueel een keuken, eigen opgang etc. Daarna zal er contact met u worden opgenomen om de mogelijkheden te bespreken.
Bekijk de handige tips over het opvangen van vluchtelingen in huis op de website van Takecarebnb.
Van overheidswege is er geen vergoeding beschikbaar. Wel kunt u met uw gast een onkostenvergoeding overeenkomen.
Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen na registratie in een gemeente leefgeld uitgekeerd. Dit betreft een maandelijkse vergoeding voor eten, kleding en persoonlijke uitgaven. Daarnaast ontvangen Oekraïense vluchtelingen die in een particuliere opvang verblijven, een extra toelage, ook wel de wooncomponent genoemd. Deze wooncomponent bestaat uit twee delen. Het eerste deel kan gebruikt worden als vrijwillige bijdrage aan het gastgezin, bijvoorbeeld voor de kosten van gas, licht en water. Het tweede deel kan besteed worden voor kosten zoals openbaar vervoer, activiteiten buitenshuis. De wooncomponent bedraagt sinds 1 februari 2023 € 93,-. Dit bedrag is gebaseerd op het adviesbedrag van het Nibud op de kosten voor nutsvoorzieningen (gas/water/licht) voor één extra inwonend persoon bij een gastgezin en de kosten die in de gemeentelijke opvang worden uitgegeven aan recreatie. Deze kosten zijn hetzelfde voor volwassenen en minderjarigen. Daarom is gekozen voor één bedrag voor iedereen.
Over de bij te dragen onkostenvergoeding, kunnen de gast en het gasthuishouden gezamenlijk afspraken maken. Het is verstandig om die afspraken voorafgaand aan het verblijf (schriftelijk) vast te leggen, zodat het gasthuishouden en de gast beiden dezelfde verwachting hebben. De werkgroep Lopik-Oekraïne kan helpen bij het opstellen van een bruikleenovereenkomst en andere aspecten die een rol spelen bij de particuliere opvang.
In de Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners vindt u informatie van de Rijksoverheid over dit onderwerp.
Zie ook veelgestelde vragen