Begeleiding vluchtelingen na aankomst
 
HD_MRK
Foto: AP
PAGE

Begeleiding vluchtelingen na aankomst

Als de vluchtelingen eenmaal zijn gearriveerd begint het eigenlijk pas echt en hebben zij hulp en begeleiding nodig.

De werkgroep helpt bij de opstart en het regelen van alle formele zaken, het vinden van scholen voor de kinderen etc. Daarnaast coördineert de werkgroep bepaalde activiteiten en zorgt voor de informatievoorziening en onderlinge communicatie. Voor specifieke onderwerpen kunnen zij terecht bij Vluchtelingenwerk of Bureau Wess (zie hieronder).

Veel Oekraïners vinden al snel hun weg en redden zich bij de meeste zaken zelf. Sommige personen en gezinnen hebben wat meer hulp nodig. Bijvoorbeeld bij het maken van afspraken in de gezondheidszorg en bezoeken van een dokter of ziekenhuis. Hierbij kunnen wij nog assistentie gebruiken.

Daarnaast blijft het leren van het Nederlands lastig. Personen die als taalmaatje willen helpen bij taalontwikkeling van kinderen en/of volwassenen zijn zeer welkom. Ook aan coaching bij het leren van Engels is behoefte.

Uiteraard verwachten wij niet dat u Oekraïens of Russisch spreekt, maar beheerst u een van deze talen dat is dat natuurlijk zeker een groot voordeel.

Wilt u begeleiding bieden dan kunt u contact opnemen met Carla Brokking.

Welke hulp wordt geboden

De gemeente is verantwoordelijk voor de basisvoorzieningen bij opvang van de vluchtelingen.

De werkgroep Lopik-Oekraïne coördineert de begeleiding bij en na aankomst, het opstarten van het leven in Nederland en maatschappelijke begeleiding. Voor psychosociale begeleiding is een Oekraïense psychologe beschikbaar.

Bij Vluchtelingenwerk is een speciaal spreekuur voor Oekraïners ingericht, iedere donderdag van 9:30-12:00 uur in kantoor Vluchtelingenwerk Lopik, Binnenhof 1 in Lopik. Hier kunnen Oekraïners terecht voor inhoudelijke vragen, contact via oekrainelopik@vluchtelingenwerk.nl.

Bureau WESS helpt vluchtelingen om een baan te zoeken. Contactpersoon: Pauline Grünberg, pauline@wess.work. Spreekuur iedere maandagochtend in kantoor Vluchtelingenwerk Lopik, Binnenhof 1 in Lopik.

FTR