Veelgestelde vragen
 
HD_MRK
Foto: AP
PAGE

Veelgestelde vragen

Vanaf wanneer worden de vluchtelingen verwacht?

Zodra de opvanglocaties gereed zijn. Dit zal op zeer korte termijn moeten zijn.

Hoe komen de vluchtelingen in Lopik?

Gemeente Lopik coördineert met de Veiligheidsregio Utrecht. De eerste opvang van vluchtelingen in Utrecht is in de Jaarbeurs. De veiligheidsregio bekijkt welke personen naar Lopik komen.

Wat is de samenstelling van de groep vluchtelingen?

De verwachting is dat het vooral om vrouwen en kinderen gaat en wellicht enkele ouderen.

Wat is de verblijfsduur van de vluchtelingen?

Dat is geheel afhankelijk van de ontwikkelingen in het oorlogsgebied. De bedoeling is dat de Zomergaard zo wordt ingericht dat de vluchtelingen hier langere tijd kunnen verblijven.
Oekraïners met een biometrisch paspoort kunnen vrij reizen naar Nederland en zonder verblijfsvergunning 180 dagen in Nederland blijven in de vrije termijn. Zij hoeven niet direct asiel aan te vragen en zich ook niet te melden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dit hoeft ook niet als het visum is verlopen. Meer informatie is te vinden op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)

Moeten Oekraïense vluchtelingen ingeschreven worden bij de gemeente?

De vluchtelingen moeten geregistreerd worden in de ‘Basisregistratie Personen’ (BRP) bij de gemeente. Zij krijgen dan een Burgerservicenummer (BSN). Op die manier houdt de gemeente zicht op het aantal mensen dat hier verblijft. Daarnaast is het nodig om voorzieningen voor de vluchtelingen te kunnen regelen, zoals verzekeringen, medische zorg, psychosociale begeleiding, scholing en werk. Meer informatie bij de gemeente.

Ontvang ik een vergoeding voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen als ik hen zelf thuis opvang?

In principe is er geen vergoeding. Er is een landelijke regeling in de maak voor een financiële bijdrage aan vluchtelingen uit Oekraïne. Vanuit die bijdrage kunnen ze eventueel voor de woonruimte of voor maaltijden betalen. Binnenkort wordt de regeling bekend gemaakt. Meer informatie bij gemeente Lopik.

Ontvangen Oekraïense vluchtelingen een uitkering?

De Rijksoverheid is bezig met regelingen voor Oekraïense vluchtelingen over leefgeld, registratie, verzekeringen, enzovoort. Zodra hier meer over bekend is, zal de gemeente dit bekend maken.

Zijn vluchtelingen verzekerd voor zorgkosten?

De Rijksoverheid en de veiligheidsregio’s maken hiervoor afspraken en regels. In principe wordt de medische zorg vergoed via een subsidieregeling en kan de zorgverlener de kosten declareren. De gemeente zal bekend maken hoe dit geregeld wordt, zodra dit bekend is. Is er acute zorg nodig? Ga dan naar de huisarts, iedereen heeft recht op acute zorg ongeacht verzekeringsstatus. Meer informatie bij de gemeente.

Hoe kunnen Oekraïense mensen familie en vrienden terugvinden?

Vluchtelingen kunnen mailen naar rfl@redcross.nl (restoring family links) of naar de website van het Rode Kruis en het contactformulier invullen. Dit is landelijk geregeld.

Meer informatie

  • Bij de Veiligheidsregio Utrecht kunnen bedrijven, particulieren en gemeenten terecht met vragen rondom de opvang van vluchtelingen.
  • Meer informatie over de Russische inval in Oekraïne en praktische informatie voor Nederlanders in Oekraïne vindt u op de website van de Rijksoverheid.
  • Elf hulporganisaties zamelen onder de naam Samen in Actie voor Oekraïne hulpgelden in via Giro 555.
  • Op de website van Vluchtelingenwerk vindt u informatie over hoe u Oekraïners die op de vlucht zijn kunt helpen, met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, door huisvesting aan te bieden of door spullen te doneren.
  • De internationale vluchtelingenorganisatie UNHCR helpt in Oekraïne en in omliggende buurlanden door ter plekke noodhulp te bieden.
  • Particulieren die opvang aanbieden, kunnen zich melden bij de organisatie takecarebnb.org. Het knooppunt informatie Oekraïne (KIO), dat bemenst wordt vanuit de veiligheidsregio’s, verzorgt de matching tussen vluchtelingen en locaties. Meldt u zich s.v.p. ook aan bij de actiegroep Lopik voor Oekraïne via lopik.oekraine@gmail.com. Zie ook de pagina Hoe kan ik helpen.
  • Verschillende dierenhulporganisaties hebben gezamenlijk een meldpunt opgericht voor hulp aan vluchtelingen met huisdieren.
FTR